Alobal a jídlo: Zhouba pro naše zdraví?

 •  179 views

By

Ačkoliv běžně používáme hliníkovou fólii na grilování, vaření či balení, měli bychom být na pozoru, jelikož nedávná vědecká studie ukázala, že hliník může prostupovat do jídla a negativně tak působit na naše zdraví.

Ve velké míře je hliník pro nás neurotoxickým těžkým kovem, který má závažné vedlejší účinky na funkci mozku. Dokonce jej mnozí výzkumníci spojují s Alzheimerovou chorobou.

Dlouhodobé vystavení tomuto těžkému kovu by mohlo způsobit nežádoucí účinky, včetně úbytku mentality a ztráty rovnováhy, paměti, koordinace a tělesné kontroly.

Výše zmíněná studie zjistila, že vaření či grilování s hliníkovou fólií ovlivňuje kosti, protože hliník se usazuje uvnitř nich a ubírá prostor vápníku, čímž snižuje jeho hladinu.

Navíc mají vědci mají v souvislosti s vařením s hliníkovou fólií podezření, že může být spouštěcím mechanismem plicní fibrózy a dalších respiračních onemocnění v důsledku inhalace hliníkových částic. Stejný efekt lze dosáhnout i v případě grilování s alobalem.

Mnozí lidé si stále neuvědomují skutečnost, že když je hliníková fólie vystavena vysokým teplotám, hliník pak snadno proniká do potravy.

Chemický inženýr Essam Zubaidy z americké univerzity Sharjah zhodnotil účinky hliníku na vaření a zjistil, že jídlo uvařené v hliníkové fólii může obsahovat až 400 mg hliníku.

Článek

 

Tags:
 

Podpoř Kontroverzně!

Pokud se Ti líbí naše články, dej Like!